Modern

 

Modern: strak en vlak

Mordern betekent voor de meeste mensen strak en vlak. Ontwerpen in geometrische vormen, platte of verpsringende daken en/of gebouwd in afwijkende bouwmaterialen. Of valt modern niet onder een bestaande stijl als het maar opvallend en onderscheidend is? Materialen, kleuren en vlakverdelingen spelen een belangrijke rol bij modern bouwen. De laatste jaren de focus weer op het dak als creatief vlak komen te liggen. Dit kan varieren van een lessenaarskap tot meer gestileerde ronde vormen.

 

Glas

Het grote voordeel van glas is de transparantie, waardoor een ruimte wel gescheiden, maar niet begrensd wordt. Het interieur wordt in feite een verlenge van de tuin; ruimte en licht worden hierbij harmonieus gecombineerd. Een nadeel is dat het erg warm kan worden. Daar zijn natuurlijk vele oplossingen voor. Van zonwering aan de buitenkant, geintegreerde zonwering tussen dubbel glas tot de inzet van glassoorten met een dunne zonwerende coating (HR+++). Glas biedt meer creatieve oplossingen. Het blijkt een prima materiaal voor wandpanelen, keukenbladen en zelfs voor glazen vloeren.

 

Staal

Esthetisch heeft bouwen met staal vele voordelen. Dit materiaal kan in alle mogelijke vormen gebogen worden; het ontwerp kan hierdoor elke denkbare vorm aannemen. Stalen spanten worden vaak als esthetisch element gebruikt waardoor staalbouw een heel eigen uitrusting krijgt. Staalcontructies laten altijd een skeletvormige opbouw zien, bestaande uit kolommen en liggers. En zijn grote overspanningen mogelijk. Daarom zijn ingevoegde scheidingswanden nooit dragen. Verbouwen of uitbreiden kan dus relatief eenvoudig. Staalbouw kan grotendeels geprefabriceerd worden, waardoor de bouwtijd op locatie tot een minimum beperkt wordt.

 

Beton

Beton is allang niet meer dat simpele, rijze constructiemateriaal, Een van de meest bekende toepassingen is het gieten in een bekisting van ruwe planken, wat een natuurlijk houttextuur oplevert. Maar ook glad afgewerkt beton kan een bijzondere sfeer oproepen. Nieuwe ontwikkelingen zien we voor in prefab toepassingen. Helemaal hightech is een nieuwe betonsoort met glasvezelstaafjes die het licht doorlaten. Een dergelijke wand oogt ietwat diffuus - getipt voor meer esthetische toepassingen.

 

Revival

Ook 'klassieke' bouwmaterialen als steen en hout maken een trendy comeback. Ook metselwerk krijgt een facelift dankzij de nieuwe techniek van naadloos verlijmen. Door het ontbreken van voegen ontstaat een heel andere geveltextuur - strak en modern. Naast baksteen zien we ook een revival van natuursteen. Breuksteen is weer trendy, met name voor decoratieve binnenmuren en vloeren. Hout is een ander materiaal dat weer in de lift zit. Vooral houtsoorten die in de loop van tijd vergrijzen, zoals Orgeon pine, zijn populair.

 

Duurzaam

Morderne bouw staat niet zelfden in het teken van duurzamheid. Hergebruik van bestaande materialen is bijna verheven tot kunstvorm. Naast de aandacht voor recyclebare materialen - hout, baksteen, beton en staal - zien we ook de opkomst van alternatieve bouwmaterialen. Denk daarbij aan het ecologisch verantwoorde bouwen met bijv. stro en leemstuc. Ideaal voor waterbuffering, filtering van schadelijke stoffen en goede warmte- en geluidsisolatie.

 

 

Bron: www.bouwkavels.nl

 
Goto Top